Skozi grede

Predgovor

Na poti skozi življenje si človek oblikuje svetovni nazor, pridobiva bivanjske veščine ter spoznava predmete, pojave in zakonitosti v naravi in družbi. V zreli dobi se zavemo, da smo večino tovora že nabrali in da kaj res novega ne bomo več dodali. Takrat nastopi pravi čas, da nabrano pregledamo, oklestimo nepotrebne navlake, zapolnimo opažene vrzeli ter vse skupaj povežemo v zaokroženo celoto. To je naš osnovni življenjski odtis in zapuščina. Iz bogate zakladnice človeških misli in spoznanj smo zajemali; prav je, da vanjo po najboljših močeh še kaj prispevamo. Zato je nastalo in se zdaj počasi zaključuje tudi tole spletišče.

Za lažje pregledovanje spletne vsebine je koristno poznati naslednje tehnične podrobnosti. Vsi krovni dokumenti so praviloma zapisani v skladnji XML in z minimalnim besediščem HTML5. Dokumenti vključujejo znake iz nabora Unicode, zapisane v kodu UTF-8. Matematični izrazi so predstavljeni s pomočjo tabel. Slike so v formatu GIF ali JPG. Prikaza za zaslon in tiskalnik sta urejena preko zunanjih slogov CSS2. Slogi se sklicujejo na besedilne fonte DejaVu; če jih ni, so privzeti raznovrstni nadomestni fonti. V tem primeru lahko trpi videz spletnih strani, kakšen znak pa utegne tudi umanjkati. Dodatno so nekateri dokumenti zapisani še v formatih ASCII (programska dokumentacija) in PDF/A (strokovni članki in knjige).

Ko odpiram spletišče javnosti, si želim, da bi se njegovi deli pokazali zanimivi in uporabni v očeh tistih bralcev, ki z mano delijo sorodna zanimanja in strokovno usmerjenost. Zadovoljen bom, če mi bo to uspelo. Hkrati se zavedam, da je objavljena vsebina gotovo obremenjena z napakami, ki sem jih zagrešil in spregledal. Hvaležen bom vsakomur, ki me bo nanje opozoril.

Marjan Divjak